Zpět

Na obranu Bitcoin maximalismu

Slovo překladatele

Tento článek vydal Vitalik Buterin, zakladatel Etherea, 1. dubna 2022, což by někoho mohlo vést k přesvědčení, že se jedná pouze o vtip. Vitalik už ale jednou zveřejnil aprílový vtípek, o kterém později tvrdil, že "datum zvěřejnění automaticky neznamená, že bychom tento návrh neměli brát vážně" a že by "argumenty v něm zveřejněné měly zváženy bez ohledu na okolnosti". Dá se tedy očekávat, že toto je stejný případ.

Článek je překlad originálu z Vitalikova webu.

Článek

Už léta slýcháme, že budoucnost je v blockchainu, nikoli v Bitcoinu. Budoucností světa nebude jedna velká kryptoměna, nebo dokonce několik málo, ale mnoho kryptoměn - a ty vítězné budou mít silné vedení pod jednou centrální střechou, aby se mohly rychle přizpůsobit potřebám uživatelů. Bitcoin je boomer coin a Ethereum ho bude brzy následovat; budou to novější a energičtější aktiva, která přilákají nové vlny masových uživatelů. Uživatelů, které nezajímá podivná libertariánská ideologie, odpuzuje je toxicita a protivládní mentalita a chtějí jen defi a hry, které jsou rychlé a fungují.

Ale co když je tento narativ celý špatně a myšlenky a praktiky Bitcoinového maximalismu jsou ve skutečnosti opodstatnělé? Co když je Bitcoin mnohem víc než jen zastaralý projekt s velkým síťovým efektem? Co když Bitcoinoví maximalisté chápou, že se pohybují ve velmi nepřátelském a nejistém světě, a existují věci, za které je třeba bojovat, a jejich činy, osobnosti a názory na design protokolu tuto skutečnost odrážejí? Co když žijeme ve světě poctivých kryptoměn (kterých je velmi málo) a podvodných kryptoměn (kterých je velmi mnoho) a zdravá dávka netolerance je ve skutečnosti nutná, aby ty z první kategorie nezklouzly do druhé? To je teze, kterou v tomto příspěvku prozkoumáme.

Žijeme v nebezpečném světě a ochrana svobody je vážná věc

Dnes je to nejspíše jasnější než před šesti týdny, kdy si mnoho lidí ještě vážně myslelo, že Vladimir Putin je nepochopená a laskavá postava, která se pouze snaží chránit Rusko a zachránit západní civilizaci před gaypokalypsou. Ale i tak stojí za to si to zopakovat. Žijeme v nebezpečném světě, ve kterém je spousta zlých lidí, kteří se neřídí soucitem nebo rozumem.

Blockchain je ve své podstatě bezpečnostní technologie - technologie, která má chránit lidi a pomáhat jim v našem nebezpečném světě přežít. Je to, stejně jako Galadrielino světlo, "Světlo, které ti bude zářit v temnotách, když všechna ostatní světla zhasnou". Není to levné světlo, ani zářivka pro hippies s nízkou spotřebou energie, ani vysoce výkonné světlo. Je to světlo, které obětuje všechny tyto parametry pro jednu jedinou věc: aby bylo světlem, které dělá, co je třeba, když stojíte před nejtěžší výzvou svého života a do tváře vám zírá dvacetimetrový pavouk.

Blockchainy denně využívají lidé na místech, kde nestojí jediná banka, aktivisté, sexuální pracovnice, uprchlíci a mnoho dalších skupin, které jsou buď nezajímavé pro centralizované finanční instituce usilující o zisk, nebo mají nepřátele, kteří si nepřejí, aby jim byl bankovní styk umožněn. Mnozí lidé je využívají jako primární prostředek k uskutečňování plateb a střádání úspor.

A za tímto účelem obětují veřejné blockchainy mnoho ve prospěch bezpečnosti:

  • Veřejné blockchainy vyžadují, aby každá transakce byla tisíckrát nezávisle ověřena, než bude přijata.
  • Na rozdíl od centralizovaných systémů, které potvrzují transakce během několika set milisekund, blockchainy vyžadují, aby uživatelé na potvrzení čekali od 10 sekund do 10 minut.
  • Blockchainy vyžadují, aby uživatelé byli plně zodpovědní za ověřování svých transakcí: pokud ztratíte svůj klíč, přijdete o své peníze.
  • Blockchainy obětují soukromí a vyžadují ještě šílenější a dražší technologie, aby toto soukromí získaly zpět.

K čemu jsou všechny tyto oběti? Pro systém, který dokáže přežít v nebezpečném světě a skutečně byl "světlem v temných místech, když všechna ostatní světla zhasnou".

Splnění tohoto úkolu vyžaduje dvě klíčové složky: (i) robustní a obranyschopnou technologii (ii) robustní a obranyschopnou kulturu. Klíčovou vlastností robustní a obranyschopné technologie je zaměření na jednoduchost a matematickou čistotu: velikost bloku 1 MB, limit 21 milionů peněžních jednotek a jednoduchý konsenzus mechanismus, kterému rozumí i středoškolák. Návrh protokolu musí být snadno obhajitelný po desetiletích a staletích; technologie a volba parametrů musí být uměleckým dílem.

Druhou složkou je kultura nekompromisního a vytrvalého minimalismu. Kultura, která se dokáže neústupně bránit proti lidem z korporátu a vlády, kteří se snaží ekosystém změnit zvenčí, i proti špatným lidem z komunity, kteří se ho snaží zneužít k osobnímu zisku.

Taková je kultura Bitcoinu. A jak vlastně vypadá kultura Etherea? No, zeptejme se Kevina Phama:

Pham1

Nevěříte, že je to reprezentativní? No, zeptejme se znovu Kevina Phama:

Pham2

Možná si řeknete, že se lidé z Ethereum komunity jen baví a nakonec chápou, co mají dělat a s čím mají co do činění. Ale dělají to? Podívejme se, s jakými lidmi se stýká Vitalik Buterin, zakladatel Etherea:

meetingchina

Vitalik se stýká s elitními řediteli technologických firem v čínském Pekingu.

meetingputin

Vitalik se v Rusku setkává s Vladimirem Putinem.

meetingbakrat

Vitalik se setkává s Nirem Bakratem, starostou Jeruzaléma.

meetingmacri

Vitalik si potřásá rukou s argentinským exprezidentem Mauriciem Macrim.

meetingschmidt

Vitalik se přátelsky zdraví s Ericem Schmidtem, bývalým generálním ředitelem společnosti Google a poradcem amerického ministerstva obrany.

meetingaudrey

Vitalik má první z mnoha setkání s Audrey Tangovou, ministryní digitálních technologií Tchaj-wanu.

A to je jen malý výběr. Okamžitá otázka, kterou by si měl položit každý, kdo se na to dívá, zní: jaký má sakra smysl se veřejně setkávat se všemi těmito lidmi? Někteří z těchto lidí jsou velmi slušní podnikatelé a politici, ale jiní se aktivně podílejí na závažném porušování lidských práv, které Vitalik rozhodně nepodporuje. Copak si Vitalik neuvědomuje, jak moc si jdou někteří z těchto lidí geopoliticky po krku?

Možná je jen idealistou, který věří, že mluvit s těmito lidmi pomůže nastolit světový mír, a je vyznavačem výroku Fredericka Douglasse "spojit se s kýmkoli, aby konal dobro, a s nikým, aby konal zlo". Existuje však i jednodušší hypotéza: Vitalik je hippiesácký nomád, který si užívá přítomnost mezi důležitými lidmi. A není to jen Vitalik; společnosti jako Consensys rády spolupracují se Saúdskou Arábií a ekosystém jako celek se neustále snaží zavděčit mainstreamu.

A teď si položte otázku: V moment, kdy se objeví transakce, které naštvou lidi, kteří jsou mocní, který ekosystém spíš odmítne je cenzurovat bez ohledu na to, jak velký tlak na něj bude vyvíjen? Ekosystém s nomády, kteří cestují po světě a kteří chtějí být kamarády všech, nebo ekosystém s lidmi, jejichž koníček je posílat na internet fotky sebe se svým samopalem a sekerou?

Měna není "jen první aplikace". Je to ta zdaleka nejúspěšnější.

Mnoho "blockchain, ne Bitcoin" lidí tvrdí, že kryptoměna je jen první aplikace na blockchainu, ale není to ta nejzajímavější. Skutečný potenciál blockchainu prý spočívá ve větších a zajímavějších věcech.

Následuje seznam možných aplikací Etherea z Ethereum whitepaperu:

  • Vydávání tokenů
  • Finanční deriváty
  • Stablecoiny
  • Systémy pro identitu a reputaci
  • Decentralizované ukládání souborů
  • Decentralizované autonomní organizace (DAO)
  • Peer-to-peer hazardní hry
  • Predikční trhy

Mnoho aplikací z těchto kategorií již běží a mají alespoň nějaké uživatele. Lidé v kryptu se netají tím, že chtějí pomoct lidem ze třetího světa, kterým banky odmítají poskytovat své služby. Jak jsou tedy tyto aplikace těmito lidmi používány?

Jak se ukazuje, zdaleka nejúspěšnější aplikací krypta jsou peníze. Kryptoměny vlastní 3% Argentinců, 6% Nigerijců a 12% lidí na Ukrajině. Zdaleka největším případem použití blockchainu k něčemu užitečnému ze strany vlády je případ přijímání darů v kryptoměnách ukrajinskou Vládou, což vyneslo válkou postižené zemi více než 100 milionů dolarů, pokud započítáme i dary na související nevládní aktivity.

Donate Ukrajine

Jaká jiná aplikace se dnes blíží takové úrovni adopce? Nejblíže k ní má možná ENS. DAO jsou skutečné a rostou, ale většina z nich je zajímavá pouze pro bohaté lidi z bohatých zemí, kteří se chtějí jenom bavit a dávat na obdiv své profily s kreslenými postavičkami, a ne stavět školy a nemocnice a řešit skutečné problémy.

Profilují se nám tedy dvě strany. Tým "blockchain" - lidé z bohatých zemí, kteří se chlubí tím, že chtějí "překonávat hranice a kapitalismus," a jsou nadšení z možnosti experimentovat s "decentralizovaným řízením", a tým "Bitcoin" - velmi různorodá skupina bohatých i chudých lidí v mnoha zemích včetně zemí třetího světa, kteří už dnes používají kapitalistický nástroj svobodných peněz, aby ostatním lidem poskytovali skutečnou hodnotu.

Specializace na peníze znamená lepší peníze

Je rozšířeným mýtem, že Bitcoin nepodporuje smart kontrakty protože si komunita a vývojáři cení jednoduchosti implementace Bitcoin protokolu a nízké technické složitosti systému, čímž se snaží snížit pravděpodobnost, že se v samotném protokolu něco pokazí.

Ve skutečnosti existuje spousta způsobů, jak do Bitcoinu přidat podporu smart kontraktů - vyhledejte si v Bitcoin chatu slovo "covenants" a narazíte na spoustu návrhů na implementaci, mnohé z nichž jsou překvapivě jednoduché. Důvodem, proč nebyly přidány, není to, že by vývojáři Bitcoinu přehlíželi možnost smart kontraktů a považovali jen trochu větší složitost protokolu za nepřijatelnou. Spíše jde o to, že se vývojáři Bitcoinu obávají rizik systémové komplexity, kterou by do ekosystému tato možnost vnesla.

bitcoinpaper

Nedávný článek výzkumníků Bitcoinu popisuje některé způsoby zavedení smart kontraktů.

Výborným příkladem tohoto problému v praxi je miner-extractable value (MEV) v Ethereu. V některých smart kontraktech záleží na tom, v jakém pořadí je jednotliví uživatelé zavolají. Existují kontrakty, kde další osoba, která jej zavolá, získá značnou odměnu, což způsobuje, že se o ni těžaři perou, a to značně přispívá k riziku centralizace sítě a vyžaduje složitá řešení. V Bitcoinu je budování takových systémově rizikových aplikací obtížné, z velké části proto, že Bitcoin postrádá smart kontrakty a soustředí se na jednoduchou aplikaci peněz.

K systémovým problémům může dojít i na lidské rovině. To, že Bitcoin jsou jen peníze, znamená, že nepotřebuje tolik vývojářů. Což snižuje riziko toho, že vývojáři začnou požadovat tisknutí peněz ze vzduchu aby si zajistili odměnu za svou práci. To, že Bitcoin není nic víc než peníze, snižuje tlak na vývojáře protokolu, aby neustále přidávali nové funkce, "udrželi krok s konkurencí" a "sloužili potřebám vývojářů (smart kontraktů)".

Systémové efekty jsou skutečné. Do měny nelze jen tak vložit ekosystém vysoce komplexních a rizikových decentralizovaných aplikací, aniž by se jí tyto efekty vyhnuly. Bitcoin se vydal bezpečnou cestou. Pokud bude Ethereum pokračovat ve svém přístupu zaměřeném na 2. vrstvu protokolu, může Ether jako měna získat určitý odstup od ekosystému aplikací, které umožňuje, a zajistit si tak určitou ochranu. Platformy, které všechen svůj výkon drží na první vrstvě, však nemají šanci.

Obecně platí, že nejranější projekty v daném odvětví jsou ty "nejupřímnější".

Mnoho průmyslových odvětví se řídí podobným vzorcem. Nejprve se buď vynalezne nějaká nová zajímavá technologie, nebo se ta stará zdokonalí natolik, že je k konečně použitelná. Na začátku je technologie ještě neohrabaná, je příliš riskantní aby do ní někdo investoval a neexistuje žádný "sociální důkaz" toho, že ji lidé mohou pezpečně používat. Výsledkem je, že první lidé, kteří se zapojí, budou idealisté, techničtí maniaci a další, kteří jsou z technologie a jejího potenciálu zlepšit společnost skutečně nadšeni.

Jakmile se však technologie dostatečně osvědčí, přijdou na řadu normální lidé - událost, které se v internetové kultuře často říká "Věčné září". A nejsou to jen obyčejní laskaví normální lidé, kteří se chtějí cítit součástí něčeho vzrušujícího, ale normální lidé z byznysu v oblecích, kteří začnou s vlčíma očima hledat způsob, jak vydělat peníze - a armády investorů je budou stejně dychtivě podporovat z pozadí. V extrémních případech přicházejí naprostí podvodníci, kteří vytvářejí blockchainy bez jakékoli společenské nebo technické hodnoty, které jsou v podstatě na hranici podvodu. Skutečnost je však taková, že neexistuje přesná čára mezi "altruistickým idealistou" a "podvodníkem". Spíše je to spektrum. A čím déle ekosystém funguje, tím těžší je rozjet jakýkoli nový projekt na altruistické straně.

Jedním z ukazatelů pomalého přechodu od filosofických a idealistických projektů k projektům zaměřeným na krátkodobý zisk je procento předtěžených mincí.

Předtěžené mince

Zdroj informací o alokacích pro zasvěcené osoby: Messari.

Které blockchainové projekty si hluboce cení vlastní suverenity, soukromí a decentralizace a jsou ochotny pro jejich zachování přinášet velké oběti? A které se naopak jen snaží napumpovat tržní kapitalizaci a vydělat peníze pro zakladatele a investory? Z výše uvedeného grafu by to mělo být celkem jasné.

Netolerance je dobrá

Z výše uvedeného je jasné, proč má Bitcoin jako první kryptoměna jedinečné výhody, kterých nemůže žádná kryptoměna vytvořená v posledních pěti letech dosáhnout. Nyní se však dostáváme k největší námitce proti kultuře bitcoinového maximalismu: proč je tak toxická?

Případ toxicity Bitcoinu vychází z druhého Conquestova zákona. V původní formulaci Roberta Conquesta zákon říká, že "každá organizace, která není výslovně a ústavně pravicová, se dříve či později stane levicovou". Ve skutečnosti se však jedná pouze o speciální případ mnohem obecnějšího vzorce, který je v moderní době neúprosně homogenizujících a konformních sociálních médií aktuálnější než kdy jindy:

Pokud si chcete udržet identitu odlišnou od hlavního proudu, pak potřebujete opravdu silnou kulturu, která se aktivně brání a bojuje proti asimilaci do mainstreamu pokaždé, když ten se snaží prosadit svou hegemonii.

Blockchain je, jak jsem zmínil výše, velmi zásadně a explicitně kontrakulturním hnutím, které se snaží vytvořit a zachovat něco odlišného od hlavního proudu. V době, kdy se svět štěpí na velké mocenské bloky, které mezi sebou aktivně potlačují sociální a ekonomickou interakci, jsou blockchainy jednou z mála věcí, které zůstávají globální. V době, kdy stále více lidí sahá po cenzuře, aby porazili své krátkodobé nepřátele, blockchainy stále necenzurují nikoho.

300

Jediný správný způsob, jak reagovat na "rozumné lidi", kteří se vám snaží namluvit, že abyste se prosadili, musíte ustoupit ze svých "extrémních" hodnot. Protože jakmile jednou uděláte kompromis, už nemůžete přestat.

Blockchainové komunity musí bojovat i se špatnými lidmi uvnitř. Mezi zlé lidi patří např:

  • Podvodníci, kteří vytvářejí a prodávají projekty, které jsou v konečném důsledku bezcenné (nebo ještě hůře, aktivně škodlivé), ale kvůli legitimitě se drží značky "krypto" a "decentralizace" (stejně jako vysoce abstraktních myšlenek humanismu a přátelství).
  • Kolaboranti, kteří veřejně hlásají ctnosti o spolupráci s vládami a aktivně se snaží přesvědčit politiky, aby proti jejich konkurentům použily donucovací prostředky.
  • Korporativisté, kteří se snaží zneužít své moci k převzetí vývoje blockchainu a často prosazují změny protokolu, které umožňují centralizaci.

Tito lidé se budou usilovně snažit usadit ve vaší komunitě a v tu chvíli bude psychologicky těžké je kritizovat s dostatečnou mírou opovržení, kterou skutečně zasluhují. Lidé, které kritizujete, se totiž stanou přáteli vašich přátel. A tak každá kultura, která si cení tolerance, nechá podvodníky aby se hrabali v peněženkách nevinných nováčků.

Jaká kultura toto nedopustí? Kultura, která je ochotná říct jak podvodníkům zevnitř, tak mocným oponentům zvenčí, aby šli tam, kam šla ruská válečná loď.

Křížová tažení proti rostlinným olejům jsou dobrá

Jedním z mocných stmelovacích prostředků, které pomáhají komunitě udržet si vnitřní soudržnost kolem svých hodnot a vyhnout se pádu do mainstreamového marastu, jsou neobvyklé názory a křížové výpravy, které se nesou v podobném duchu, i když s hlavním posláním přímo nesouvisejí. V ideálním případě by tyto výpravy měly být alespoň částečně založené na pravdě a měly by šťourat do slepého místa mainstreamových hodnot.

V tom je Bitcoinová komunita dobrá. Jejich nejnovější křížovou výpravou je válka proti rostlinným olejům s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, které jsou škodlivé pro lidské zdraví.

Seed oils

K této křížové výpravě se v médiích přistupuje skepticky, ale média se k tomuto tématu staví mnohem příznivěji, když se jím zabývají "seriózní" technologické firmy. Tato křížová výprava pomáhá Bitcoinerům připomínat si, že mainstreamová média jsou v zásadě pokrytecká, a proto by se stejně pohrdavě mělo přistupovat i k jejich křečovitým pokusům pomlouvat kryptoměny a tvrdit o nich, že slouží hlavně k praní špinavých peněz a terorismu.

Buďte maximalisté

Maximalismus je v médiích často zesměšňován jednak jako nebezpečný, toxický a pravicový kult, a jednak jako papírový tygr, který zmizí, jakmile přijde nějaká jiná kryptoměna a převezme síťový efekt Bitcoinu. Skutečnost je však taková, že žádný z argumentů pro maximalismus, které jsem uvedl výše, vůbec nezávisí na síťovém efektu. Síťové efekty jsou ve skutečnosti logaritmické, nikoliv kvadratické: jakmile je kryptoměna "dostatečně velká", má dostatečnou likviditu, aby mohla fungovat, tak ji zpracovatelé plateb více kryptoměn snadno přidají do své sbírky. Ale tvrzení, že Bitcoin je zastaralý a jeho hodnota se odvíjí výhradně od síťového efektu a stačí jen trochu zatlačit, aby se zhroutil, je podobně zcela mylná.

Kryptoměny jako je Bitcoin mají skutečné kulturní a strukturální výhody, kvůli kterým se vyplatí je držet a používat. Bitcoin je vynikajícím příkladem této kategorie, ačkoli rozhodně není jediný; existují i jiné čestné kryptoměny a maximalisté jsou ochotni je podporovat a používat. Maximalismus není jen o Bitcoinu; je to uvědomění si, že většina ostatních kryptoaktiv jsou podvody a netolerantní kultura je nutná k ochraně nováčků a zajištění toho, aby alespoň jedno místo v tomto prostoru bylo místem, ve kterém stojí za to žít.

Je lepší zabránit deseti nováčkům v investici, která je dobrá, než dopustit aby jeden z nich zkrachoval kvůli podvodníkovi.

Je lepší udělat svůj protokol jednoduchý a neumožnit tak lidem stavět na něm hazardní hry, než ho udělat příliš složitým a riskovat, že pak už nebude dobře sloužit svému originálnímu účelu zdravých peněz, který je základem všeho ostatního.

A je lepší urazit miliony lidí tím, že si budete agresivně stát za tím, čemu věříte, než se snažit vyhovět všem a nakonec si nestát za ničím.

Buďte stateční. Bojujte za své hodnoty. Buďte maximalisté.